Rady a tipy - vápník a hořčík

27.06.2018 16:51

VitaLink CalMag 

Správně vyvážené hnojivo by mělo dodávat všechny potřebné makro a mikro prvky v ideálních poměrech a je základem pro dosažení maximálních výsledků. Rychle se vyvíjející rostliny jsou ovšem schopny zpracovat více vápníků a hořčíku, než je může většina standardně prodávaných hnojiv dodat, a proto vznikla doplňková hnojiva pouze s těmito minerály.

Výhody přidávání vápníku a hořčíku
• zvyšuje příjem živin
• snižuje minerální deficit
• zvyšuje odolnost a sílu rostlin
• stimuluje květ
• stabilizuje pH živného roztoku

Ideální voda pro zálivku má před přidáním živin EC mezi 0,4-0,7. Pokud má vaše čistá voda nižší hodnotu EC je vhodné přidat 0,1-0,5ml/l CaMg až dosáhnete EC 0,45. Dále přidejte hnojiva dle vašeho živného programu.

CaMg se tedy hodí pro pěstitele, kteří mají měkkou vodu (např. v Praze), používají reverzní osmózu nebo pěstují v kokosovém substrátu.

Ca + Mg a pěstování v kokosu
Je známým faktem, že kokosové vlákno na sebe přirozeně váže vápník a hořčík.
To znamená, že hnojivo by mělo obsahovat více Ca a Mg, aby rostliny měly dostatek pro svoji potřebu. Ca a Mg vázané do kokosového substrátu nejsou schopny rostliny vstřebat.

Doporučujeme zkontrolovat hodnoty Ca a Mg v používaném hnojivu, změřit EC čisté vody a na základě těchto faktorů posoudit nutnost použít doplňky s Ca a Mg.

Proč tedy Ca + Mg?
Ca + Mg je nezbytné pro pěstitele, kteří mají měkkou vodu (např. v Praze), používají reverzní osmózu nebo pěstují v kokosovém substrátu.
Před použitím jakéhokoliv aditiva Ca + Mg je ale důležité zjistit, zda se vyšší dávka CaMg nenachází již v základním hnojivu (např. GHE Flora Series nebo GHE Flora Coco).

Vápník (Ca)
Vápník je základem pro tvorbu a růst buněk. Vápník je nezbytný k ochraně membránové propustnosti a celistvosti buněk, což zajišťuje správný tok dusíku a cukrů. Vápník stimuluje enzymy, které pomáhají budovat silné buněčné a kořenové stěny. Vzhledem k tomu, že vápník má malou pohyblivost uvnitř rostliny, musí být stále k dispozici v kořenové zóně, aby nedošlo k jeho nedostatku. Vysoká hladina vápníku pomáhá chránit rostlinné tkáně před napadením škůdci a chorobami.

Nedostatek vápníku způsobuje žluté a hnědé skvrny obklopené ostrou hnědou linkou.

Hořčík (Mg)
Rychle rostoucí rostliny využívají velké množství hořčíku. Je to centrální atom v každé molekule chlorofylu a je nezbytný pro absorpci světelné energie a pro fotosyntézu. Pomáhá při využívání živin. Hořčík pomáhá enzymům vyrábět sacharidy a cukry, které se později transformují na květy. Rovněž neutralizuje půdní kyseliny a toxické sloučeniny produkované rostlinou.

Nedostatek hořčíku způsobuje rezavé hnědé skvrny a žluté skvrny mezi žilkami.

V prodeji u nás - Vitalink CalMAG 250ml za akčních 215,-Kč

Zpět